Weer otters geboren in Nieuwkoopse Plassen

23-1-2017

Sinds de komst van de eerste otter eind 2013, zijn ieder jaar jongen geboren in de Nieuwkoopse Plassen. Naar schatting leven er nu 7 tot 10 dieren.

Uit DNA-onderzoek van uitwerpselen is vast komen te staan dat de otters in Nieuwkoop afstammen van de uitgezette otterpopulatie in Overijssel. Nadat de laatste otter in Nederland in 1989 in Friesland was doodgereden, is in 2002 een herintroductie-programma begonnen: de eerste otters werden uitgezet in Nationaal Park Weerribben- Wieden in de Kop van Overijssel. "Bijzonder is wel", zegt boswachter Van Schie, "Dat het jonge mannetje dat in januari 2015 werd doodgereden op de Noordenseweg in Nieuwkoop, niet van die populatie kwam. Dat dier kwam vermoedelijk uit Duitsland."

Dé otterkenner van Nederland is directeur Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland. "Dat het er drie zijn, is niet bijzonder. Meestal telt een worp twee of drie jongen. Maar het is wel goed nieuws voor de verspreiding van de otter in Zuid-Holland."

De bioloog - drijvende kracht achter de herintroductie - ziet dit jaar een gestage groei van het aantal otters: van 160 naar 185. Ook de verspreiding gaat stapje voor stapje. "Jonge otters gaan op zoek naar een eigen leefgebied. Een paar weken geleden dook de otter voor het eerst op in het Naardermeer, het oudste beschermde natuurgebied van Nederland."

bron AD

Ander nieuws