Zoektocht verweesde otters gaat door

11-6-2016

Vrijdagnacht 3 juni werd er een melkgevend otter vrouwtje overreden bij de Norgervaart in Huis Ter Heide, vlakbij Assen. De volgende dag haalde Addy de Jongh de dode otter op bij de vinders Christel Horstman en Christian Middel. Na een interview met RTV Drenthe werd de otter overgebracht naar de Stichting Otteropvang "de Rietnymf". Hier stelden Auke Kuiper en Addy de Jongh vast dat er geen jongen in de baarmoeder zaten en er dus ergens verweesde otters zouden moeten zijn. Via de "otter zoeken" whatsapp groeps chat werden direct vrijwilligers opgeroepen om te gaan zoeken naar de verweesde otters.

Er zijn tot nu toe meerdere dagen, avonden en nachten gezocht. Dat gebeurde te voet en per kano. Tijdens het zoeken werd het otter fluit signaal, waarmee de moeder otter normaal de jongen roept, nagebootst om een reactie van de jongen te krijgen. Als de jongen hun moeder horen fluiten, fluiten zij terug. De vele vogel geluiden en wind maakten het ons soms moeilijk om iets te kunnen horen, maar op andere momenten ging dat beter. Er kwamen geen reacties.


het verongelukte, nog lacterende otter wijfje; foto: Christian Middel en Christel Horstman


Meer dan 10 mensen van verschillende organisaties hebben ondertussen belangeloos urenlang gezocht naar de verweesde otters. Behalve de nodige ottersporen, is er nog niets gevonden. De zoektocht gaat verder. Een nieuwe vrijwilliger heeft het gebruik van een drone met warmte zoek camera aangeboden. Gebleken is dat de meeste vogelsoorten en andere wilde dieren geen last hebben van drones. Een warmte zoek camera is in staat vanuit de lucht kleine levende dieren te detecteren. Helaas bleek al spoedig dat het zoekgebied in een "no fly" zone ligt van vliegveld Eelde.

Gelukkig was andere hulp beschikbaar met kanos van Tim Horneman en Jan Lantinga van in het wilde weg. Samen met andere zoekers is er opnieuw flink gezocht, maar kon er niks gevonden worden. We zagen en hoorden wel veel ander moois zoals vogels, kikkers, vleermuizen, ree├źn en diersporen, waaronder die van das en boommarter. De watersnip gaf een prachtige show en serenade en deed zijn bijnaam "hemelgeit" eer aan.


foto: DvhN


In de zoektocht naar de verweesde ottertjes wordt er nu als laatste zoekmiddel geprobeerd een goed getrainde en aangelijnde hond te gebruiken. Het blijft moelijk, omdat het gebied bij het Fochteloerveen veel ontoegankelijk terrein bevat. Moeder otters baren hun jongen het liefst op ontoegankelijke en dichtbegroeide plaatsen. Het blijft zoeken naar een naald in een hooiberg, maar er is toch nog hoop. Eerder lukte het ook.

Ander nieuws