Uiterlijke kenmerken

Opvallende kenmerken van de Euraziatische otter en van otters in het algemeen zijn onder andere het gestroomlijnde lichaam met een flinke staart, de poten met de zwemvliezen, de ogen en oren en de vacht. Otters leven zowel op het land als in het water. Zeker als het om hun voedsel gaat, is dat laatste van groot belang. Het is dan ook niet vreemd dat het lichaam van de otter aanpassingen laat zien aan het leven op het land zowel als in het water. Om in het water zo weinig mogelijk weerstand te ondervinden beschikt de otter over een gestroomlijnd lichaam. Het dier heeft een platte kop met nauwelijks uitstekende oorschelpen. De poten zijn kort, maar erg krachtig. Tussen de tenen heeft de otter zwemvliezen, waarmee hij zich in het water kan voortbewegen. Om u een indruk te geven van die kracht: otters kunnen snelheden van soms wel tien tot twaalf kilometer per uur bereiken. De opvallende, lange staart fungeert daarbij als stabilisator.

Ook op het land zijn otters verrassend vlug. Snelheden van vijfentwintig kilometer per uur zijn dan niet ondenkbaar. De platte kop met de neus, de ogen en de oren zijn niet alleen gestroomlijnd, maar doordat ze op een lijn staan, maakt het de otter mogelijk bij onraad bijna helemaal onder water te blijven en toch het gevaar in de gaten te kunnen houden. De vraag is daarbij echter wel of hij het gevaar kan zien, want zeker boven water lijkt een otter met z’n kleine oogjes tamelijk bijziend. Met het geplooide netvlies blijkt een otter onder water, echter over een aanmerkelijk beter gezichtsvermogen te beschikken. Daarentegen is er met de neus van een otter niets mis. De reukzin van otters is duizenden malen beter dan bijvoorbeeld die van de mens. Otters zijn dan ook veel afhankelijker van hun reuk dan mensen! Met name in de communicatie met soortgenoten doen otters in de eerste plaats een beroep op hun reukvermogen.

Ook het gehoor is bij otters goed ontwikkeld, ook al zijn de oorschelpen maar klein. Het is niet duidelijk of de dieren ook onder water van hun gehoor gebruik maken, wat overigens wel aannemelijk lijkt, omdat geluid daar veel beter te horen is.